MIXT EDUCATIV PRIN STAGII DE PRACTICĂ

POCU / 633 / 6 / 14 / 130342

MOTIVAREA LA MUNCĂ

MOTIVAREA LA MUNCĂ

Atunci când vorbim despre motivație trebuie să ne gândim la un aspect dinamic al vieții noastre deoarece motivația este un PROCES continuu de selectare, orientare și menținere a comportamentului umane, în funcție de anumite nevoi și aspirații.

Dacă alăturăm cuvântului MOTIVAȚIE cuvântul MUNCĂ atunci ne vom gândi la acele situații și la acei factori ce-i motivează pe oameni să se implice în realizarea unor sarcini de muncă, într-o anumită ocupație și la un anumit angajator, la un anumit nivel de calitate și randament.

Motivația la locul de muncă poate apărea în două moduri. Pe de o parte oamenii pot să se motiveze singuri prin căutarea, găsirea și ocuparea unei loc de muncă de natură să le satisfacă aspirațiile și nevoile. Pe de altă parte oamenii pot fi motivați prin management, cu ajutorul unor metode.

În primul caz vorbim de motivația intrinsecă ce este declanșată, printre altele de:

  • Nevoia de cunoaștere/autocunoaștere;
  • Responsabilitatea;
  • Plăcerea de lucra ceva anume;
  • Libertatea de a acționa;
  • Oportunități de avansare;

În cel de-al doilea caz facem referință la motivarea extrinsecă și, cu alte cuvinte, vorbim:

  • De recompense: majorări salariale, prime, climat de valorizare a muncii, lipsa barierelor organizatorice, de comunicare, laudele sau promovarea, program flexibil, condiții de muncă adecvate, etc;
  • De pedepse: măsuri disciplinare, reținerile din salariu sau criticile;

Pentru a păstra în noi motivația pentru muncă ar trebui să conștientizăm și să înțelegem modul de manifestare a acestui fenomen, astfel încât să găsim un echilibru între factorii intrinseci și cei extrinseci, indiferent care este poziția noastră, de angajat sau angajator, pentru că nu doar influențele externe modelează modul în care ne motivă ci și propriul fel de a vedea lucrurile.

După conștientizare ar trebui să anticipăm, măcar puțin, viitorul nostru profesional, plănuind ceea ce s-ar putea întâmpla, căutând soluții posibile și răspunsuri pentru ceea ce ne dorim, nefiind suficient să așteptăm ca altcineva să facă alegeri în locul nostru.

În toată această provocare a motivației față de muncă, consecvența și perseverența, trebuie să ne rămână prieteni și lumini călăuzitoare spre destinația dorită, astfel încât, să nu mai spunem niciodată: AM SCĂPAT de la muncă!