HAI SĂ DISCUTĂM DE CONSILIERE!
Conform unui studiu realizat de către Organizația „Salvați Copiii” la nivel național, s-a observat faptul că: 20% dintre copii suferă de o afecțiune psihică, 3,5% au fost diagnosticați cu depresie clinică și 13% cu tulburări de anxietate (anxietate generalizată, anxietate socială, fobii, anxietate de separare, atacuri de panică). Astfel, în România, 880.709 copii sunt cu probleme și tulburări de sănătate mintală, dintre care 154.124 copii cu depresie și 572.461 copii cu tulburări de anxietate. Aceste probleme sunt completate zilnic de o listă de noi frici, asociate rolului de elev, motiv pentru care accesarea suportului din parte unui psiholog/consilier reprezintă o soluție benefică pentru diminuarea sau rezolvarea problemelor emoționale cu care se confruntă copiii.
Cultura consilierii psihologice este însă departe de a fi o parte intrinsecă a mentalității comunităților și familiilor din România și, ca urmare, multe din problemele ce pot fi diminuate sunt ignorate și se cronicizează afectând evoluția copilului spre adolescență și spre vârsta de adult.
Parte a consilierii psihologice și direct corelată cu rolul de elev al unui copil, se află consilierea și orientarea profesională. Acest tip de consiliere oferă suport în clarificarea aspectelor de viitor ce țin de alegerea profesiei și ocupației. Consilierea pentru cariera profesională este un proces important deoarece:
- Primeşti îndrumare din partea unui specialist.
- Ajungi să te cunoşti mai bine.
- Înveţi să te accepţi.
- Îţi asumi responsabilitatea pentru schimbare.
- Înţelegi ce ţi se întâmplă şi de ce.
- Înveţi să abordezi problemele cu flexibilitate.
- Îţi explorezi temerile, într-un mediu sigur.
- Înveţi să îţi controlezi emoţiile.
- Înveţi să renunţi şi să te reorientezi.
Clarificând o parte din aspectele anterior detaliate crește și șansa de a înțelege care sunt opțiunile și posibilitățile de a alege o profesie și carieră optimă intereselor și abilităților personale.
De asemenea, consilierea privind orientarea profesională oferă informația necesară privind potențialul traseu educațional ce poate fi urmat ulterior finalizării studiilor gimnaziale, liceale sau profesionale, pentru că, vestea bună este că există foarte multe căi ce pot fi urmate dar ele trebuie cunoscute.
Iată așadar că acest demers al consilierii și orientării profesionale nu ar trebui ignorat de elevi și ar trebui susținut de părinți, pentru a nu pierde timp prețios din viață în căutarea profesiei dorit.