MIXT EDUCATIV PRIN STAGII DE PRACTICĂ

POCU / 633 / 6 / 14 / 130342

ȘTIUTOR versus CUNOSCĂTOR

ȘTIUTOR versus CUNOSCĂTOR

Sau de ce să participi la consiliere în carieră?

Da!, aceasta este întrebarea pe care o adresează elevii invitați la consiliere și orientare în carieră.

Această întrebare ne-am fi pus-o cu siguranță și mulți dintre noi dacă am fi beneficiat de astfel de invitații la vârsta adolescenței. Doar că noi nu am avut parte de consiliere specializată, așa că, fie am mers pe un drum bătătorit de cei din jurul nostru, fie am mers dezorientați pe străduțele ce ne-au apărut în cale.

Ideea e că un consilier profesional cunoaște, din experiență proprie și informații teoretice verificate, care sunt cărările pe care poți să mergi pentru a ajunge la acea destinație profesională dorită de tine. Acest consilier îți poate prezenta, în mod organizat, pașii pe care ar trebui să-i faci, astfel încât să-ți dozezi efortul și să-l canalizezi în direcția dorită. Bineînțeles că nu există rețete magice și orice cărare ai alege, pentru a înainta, va trebui să te miști și să faci niște pași, cu ceva muncă. Fără muncă și efort nu se poate să clădești lucruri valoroase, de durată și pe care să le iubești din tot sufletul tău.

Dacă ar fi să vorbim de cariera unui elev ce termină școala profesională, putem observa în primul rând faptul că, acest elev, are avantajul cunoașterii unei meserii. Iar meseriașii sunt căutați și “vânați” de angajatori pentru că, acești angajatori, au nevoie de forță de muncă. Așadar un elev ce a terminat școala profesională își va găsi cu ușurință un loc de muncă.

În continuare, acest elev, ar trebui totuși să se gândească dacă îi place meseria pe care o face, mai ales că va munci o viață. Poate alegerea meseriei a fost determinată de factori externi și, de fapt profesional, lui i-ar plăcea să facă cu totul altceva. În acest caz el trebuie să verifice studiile pe care trebuie să le aibă pentru a face acel “altceva”, pentru că studiile = competențe + abilități.

Dacă va constata că are nevoie de studii liceale cu bacalaureat atunci se va înscrie la un liceu tehnologic, cursuri de zi sau cursuri tip seral și va finaliza aceste studii.
Dacă va constata că are nevoie de studii superioare, atunci se va înscrie la un liceu tehnologic, cursuri de zi sau cursuri tip seral și va finaliza aceste studii, apoi se va înscrie la facultate și va finaliza studiile universitare.

Aceste două cazuri solicită într-adevăr un efort suplimentar pentru că orele de muncă prestate pentru a obține banii necesari traiului de zi cu zi se adună la orele alocate educației atunci când nu există suport din partea familiei. La final însă, bucuria și satisfacția reușitei vor fi atât de mari încât tot efortul va dispare și se va transforma în încredere în forțele proprii, devenind o poveste de spus prietenilor, propriilor copii sau nepoților.

Deseori, o nouă meserie se poate dobândi prin parcurgerea cursurilor de calificare organizate și derulate de Furnizori de formare profesională acreditați de Autoritatea Națională Pentru Calificări, autoritate aflată sub umbrela Ministerului Educației și Cercetării și a Ministerului Muncii, Justiției și Protecției Sociale. Doar că și înscrierea la acest tip de cursuri solicită un anumit nivel de studii de bază.

Dacă meseria aleasă este cea dorită, atunci provocarea va consta în perfecționarea și specializarea continua a abilităților și competențelor profesionale, deoarece, doar atunci când ești un meseriaș foarte bun într-un domeniu îți vei putea negocia valoarea. Perfecționarea și specializarea implică cursuri de formare continuă și multă experiență practică în firme de profil.

Tot atunci când ești un meseriaș bun te poți gândi să devii Antreprenor, adică propriul tău șef. În această situație provocarea constă în a dobândi și competențe de antreprenoriat, la nivelul la care să înțelegi cum funcționează această zonă pentru a lua decizii corecte și aplicate.

Observăm așadar că un elev ce termină o școală profesională are mai multe alternative. Ceea ce este important însă se referă la capacitatea de A ALEGE în cunoștință de cauză. Iar a alege în cunoștință de cauza înseamnă să te cunoști foarte bine, să asculți, să ceri informații, să întrebi, să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău, să profiți de oportunitățile care ți se oferă, să aloci timp, să muncești, într-un cuvânt să te dezvolți personal și profesional, ieșind din zona de confort.

Iar oportunitatea de a beneficia de un consilier în carieră te poate ajuta să te cunoști, să obții informații, să obții răspunsuri și să alegi în cunoștință de cauză.
Așadar, profită de consilierii acestui proiect. Îți garantăm că au și experiența și cunoașterea necesară. Acum, EI reprezintă pentru tine o OPORTUNITATE.

Echipa