PROTECȚIA TINERILOR STAGIARI
Statisticile ne arată că tinerii sunt mai predispuși la accidente grave la locul de muncă decât adulții mai în vârstă. Factorii de risc specifici sunt inerenți vârstei și sunt în strânsă legătură cu stadiul de dezvoltare fizică și psihică, cu nivelul de educație, dar și cu aptitudinile profesionale și experiență în muncă. Ca urmare, elevii stagiari au nevoie de o bună consiliere, de informare, de supraveghere adecvată, precum şi de locuri de muncă potrivite, sigure şi sănătoase pentru derularea stagiilor de practică. În fapt, pentru tinerii sub 18 ani care efectuează o muncă ocazională pe durata şcolarizării, sunt aplicabile reglementări specifice care cuprind restricţii privind expunerea la pericole şi programul de lucru. Scopul acestor restricții vizează exclusiv protecția acestor tineri.
Reglementările SSM pentru tinerii stagiari implică realizarea unei evaluari a riscurilor care să includă: locul de muncă; agenţii fizici, chimici şi biologici; echipamentul de muncă şi utilizarea acestuia; procesele de muncă, sarcinile de muncă şi organizarea muncii; formarea şi instruirea.
Ca regulă generală, tinerilor sub 18 ani NU trebuie să li se permită efectuarea acelor activităţi care:
- depăşesc capacităţile lor fizice sau mentale;
- implică expunerea la substanţe toxice sau cancerigene;
- implică expunerea la radiaţii;
- implică expunerea la temperaturi excesive, zgomot sau vibraţii;
- implică riscuri mai dificil a fi identificate sau evitate de către tineri, din cauza lipsei lor de experienţă sau instruire ori din cauza insuficientei atenţii acordate aspectelor de securitate.
Tinerii sub 18 ani, dar peste vârsta minimă de absolvire a şcolii pot efectua activităţile enumerate mai sus în anumite situaţii foarte speciale, atunci când:
- activitatea este extrem de importantă pentru formarea lor profesională;
- activitatea se realizează sub supravegherea unei persoane competente; riscurile sunt reduse la nivelul minim posibil.
Nu trebuie să se permită tinerilor efectuarea de activităţi în care există încă un nivel ridicat de risc, chiar dacă au fost luate toate măsurile pentru ţinerea sub control a riscurilor.
Așadar, dacă sunteți un elev stagiar fiți foarte atent și tratați cu seriozitate tematica privind securitatea și sănătatea în muncă, iar atunci când aveți sau sesizați o problemă, cel mai important lucru este să o comunicați cuiva. Discutați cu tutorele, cu părintele, cu cadrul didactic coordonator sau cu antreprenorul dacă este posibil.
Cadrele didactice joacă un rol important în domeniul protecției stării de sănătate și securitate în muncă dacă îi ajută pe tineri să înțeleagă riscurile de la o vârstă fragedă și reușesc să le insufle o bună atitudine față de prevenirea lor, comportamente ce îi vor ajuta să rămână în siguranță pe tot parcursul vieții și, verifică condițiile de sănătate și securitate împreună cu angajatorii.
Părinții vă pot sprijini asigurându-se că vă înțelegi drepturile și responsabilitățile, dar și vorbindu-vă despre muncă și școală, precum și despre sănătate și securitate.
Nu în ultimul rând, întrebați întotdeauna dacă sunteți nesigur cu privire la un aspect, nu îndepliniți sarcini pentru care nu ați primit instructaj – și urmați procedurile de lucru prezentate.