MIXT EDUCATIV PRIN STAGII DE PRACTICĂ

POCU / 633 / 6 / 14 / 130342

PRACTICA ȘI ANGAJABILITATEA

PRACTICA ȘI ANGAJABILITATEA

Angajabilitatea este o competență personală, reprezentând capacitatea de a obține un loc de muncă cu ușurință. Termenul de „angajabilitate” nu trebuie confundat cu conceptul de „angajare”, deoarece angajarea depinde și de alți factori externi persoanei, precum: situația pe piața muncii, situația economică per ansamblu, cererea de pe piața muncii, etc.

Practica și angajabilitatea sunt în strânsă legătură, stagiul pregătind profesional și emoțional elevul pentru piața muncii, ajutându-l să își formeze și să își exerseze aptitudini dar și să își consolideze (sau, după caz să își corecteze) atitudinile. Stagiul de practică îl ajută pe tânărul practicant să exercite sarcini de dificultate progresivă sub supravegherea tutorelui și în responsabilitatea acestuia. Faptul că activitatea îi este supravegheată permanent reduce anxietatea, oferindu-i un spațiu sigur să încerce, să își exprime punctul de vedere, să primească feedback și să fie ajutat în a se corecta.

Efectuarea unui stagiu de practică este o oportunitate pentru un elev să verifice dacă specializarea parcursă i se potrivește că filiera respectivă nu i se potrivește, oferindu-i șansa de a căuta altceva, de a se reorienta, de a-și completa pregătirea astfel încât să poată accede la acel domeniu care i se potrivește. Din punct de vedere al competențelor transversale, stagiul de practică oferă elevului șansa de a lucra într-un colectiv în care va trebui să învețe să se integreze, cu care va trebui să învețe să lucreze și a cărui ierarhie va trebui să o respecte. Aceștia își vor împărtăși experiența, vor oferi practicantului acele „secrete” care îi vor face măcar anumite activități din viitoarea carieră mai ușoară, îl vor ajuta să transfere mai ușor teoria în practică. Urmărindu-i pe alții, practicantul are ocazia să observe, să învețe cum se comunică eficient cu ceilalți, cu clienții, cu furnizorii, cu colegii, cum să utilizeze conceptele din domeniul său, cum să gestioneze greșelile sau situațiile tensionate, cum să își expună argumentat ideile, cum să respecte disciplina muncii (să primească sarcini, să le îndeplinească în timp util, să fie punctual, responsabil, organizat, să respecte etica și deontologia profesională, să respecte confidențialitatea informațiilor la care are acces, să respecte regulamentul de ordine interioară precum și instrucțiunile de securitate și sănătate în muncă și prevenirea incendiilor).

Dată fiind această listă de beneficii pe care le asigură un stagiu de practică, participarea elevului la aceste stagii ar trebui să fie evaluată de acesta și de familia sa, ca fiind o oportunitate ce nu trebuie ratată atunci când apare.