MIXT EDUCATIV PRIN STAGII DE PRACTICĂ

POCU / 633 / 6 / 14 / 130342

DREPTUL LA DEZVOLTARE DURABILĂ PRIN EGALITATE DE ȘANSE

DREPTUL LA DEZVOLTARE DURABILĂ PRIN EGALITATE DE ȘANSE

Dezvoltarea durabilă presupune îndeplinirea a trei obiective fundamentale interdependente: protecția mediului, egalitatea de șanse și prosperitatea economică.
Deși reglementările legale garantează drepturile egale ale cetățenilor, nu sunt puține cazurile în care principiul egalității de șanse este încălcat.

Spre exemplu, există situații în care întâlnim anunțuri de genul: „Angajăm lucrător comercial, bărbat cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, fără probleme de sănătate. Exclus cetățenii de etnie romă”.
Dacă ați vedea un anunț de acest tip la o rubrică de angajări din ziarul local, ar trebui să știți că este nu numai imoral, dar și ilegal, fiind clar încălcat principiul egalității de șanse. În acest anunț pot fi clar identificate aspecte de discriminare pe categorii de gen, vârstă și etnie. Ori egalitatea trebuie să fie respectată și asigurată în toate activitățile economice, alături de viața personală și de viața publică.
Discriminarea de gen poate include angajări pe bază de sex și discrepanțe între salariile acordate femeilor și bărbaților ce ocupă același post de muncă și au aceleași atribuții de muncă. Nivelul scăzut al salariilor în domeniile puternic feminizate reprezintă o inechitate frecvent întâlnită inclusiv în cazul femeilor ce ocupă funcții de conducere.

Conform unor studii minoritățile sexuale ocupă primul loc între grupurile minoritare cel mai puternic respinse. O altă categorie puternic discriminată este cea a persoanelor în vârstă ce nu sunt percepute ca resurse profesionale adecvate. Astfel se minimizează valoarea îmbătrânirii active ca element de bază în asigurarea egalității de șanse pe parcursul vieții. Simultan, tinerii, sunt adesea respinși la interviurile de angajare, pe motivul lipsei de experiență. Dintre minoritățile naționale, puternic discriminate sunt persoanele de etnie romă, în legătură cu care există stereotipuri persistente în comunitățile locale.

Este foarte important ca orice persoană ce atinge vârsta de muncă să se informeze cu privire la acest subiect și să conștientizeze faptul că simpla menționare în legislație a principiilor egalității de șanse și interzicerea măsurilor discriminatorii nu sunt suficiente pentru asigurarea efectivă a egalității. Însă, atunci când această temă este cunoscută vor dobândite și abilități de sesizare a încălcării ei și, vor fi identificate măsuri de corectare personalizate pentru fiecare speță în parte.

În concluzie, dacă sunteți angajator, asigurați-vă că anunțul privind recrutarea de candidați pentru un anumit post de muncă nu conține elemente care să încalce principiul egalității de șanse și publicați acest anunț în cât mai multe publicații tipărite sau digitale pentru a încuraja aplicarea unui număr semnificativ de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Iar pentru selecție utilizați criterii obiective legate de performanțe și randament în muncă.