MIXT EDUCATIV PRIN STAGII DE PRACTICĂ

POCU / 633 / 6 / 14 / 130342

COMPETENȚA _punct de REFERINȚĂ PENTRU ANGAJARE

COMPETENȚA _punct de REFERINȚĂ PENTRU ANGAJARE

Competențele profesionale sunt în mod sigur factori importanți pentru capacitatea de inserție pe piața muncii și pentru menținerea competitivității angajaților pe piața muncii.
Competenţa profesională reprezintă abilitatea unei persoane de a utiliza, aplica, transfera şi combina cunoştinţe şi deprinderi în situaţii şi medii de muncă diverse, pentru a realiza activităţile cerute la locul de muncă la nivelul calitativ specificat în standard.
A fi competent într-un domeniu profesional înseamnă: a aplica cunoştinţe de specialitate, a folosi deprinderi specifice, a analiza şi a lua decizii, a fi creativ, a lucra cu alţii ca membru al unei echipe, a comunica eficient, a te adapta la mediul de muncă specific, a face faţă stresului personal şi profesional şi situaţiilor neprevăzute.
Pe scurt competența este definită ca o combinație dinamică de cunoștințe, înțelegere și abilități.
Competențele la rândul lor sunt transversale, generale, aplicabile oricărui post de muncă și specifice unui anumit domeniu.
În categoria competențelor transversale sunt incluse și: competențele digitale, competențele antreprenoriale, competențele de comunicare, competențele de învățare, etc. Dintre aceste competențe, cele digitale se remarcă ca urgență în tr-o economie dinamică aflată în plin proces de tehnologizare în aproape toate posturile de muncă.
În concluzie, formarea competențelor transversale reprezintă o soluție obligatorie pentru asigurarea șanselor de angajare pe piața muncii, iar rafinarea lor constantă asigură succesul în muncă, indiferent de domeniul e activitate.