MIXT EDUCATIV PRIN STAGII DE PRACTICĂ

POCU / 633 / 6 / 14 / 130342

DE CE STAGII DE PRACTICĂ?

DE CE STAGII DE PRACTICĂ?

Studiile și viața au demonstrat că o persoană reușește să rețină și să își însușească mai ușor noi competențe atunci când se implică activ în procesul de învățare.
Ca urmare, participarea la stagii de practică reprezintă o îmbinare între experiența directă, reală și experiența simulată în condiții imaginative, reprezentând o formă de învățare participativă, care maximizează rata de reținere a informațiilor pentru un elev.

Atunci când se vorbește de un stagiu de practică se înțelege, în general, un stagiu de perfecționare sau de dobândire a unor cunoștințe practice pe care îl realizează într-o fabrică, într-o întreprindere etc., un student sau un elev. Conform Legii 258/2007 privind practica elevilor și studenților, practica este activitatea desfăşurată de elevi şi studenţi, în conformitate cu planul de învăţământ, care are drept scop verificarea aplicabilităţii cunoştinţelor teoretice însuşite de aceştia în cadrul programului de instruire.

Așadar, stagiile de practică reprezintă pentru elevii școlilor profesionale și a liceelor tehnologice o etapa din planul de învățământ, provocarea fiind acea de a-i face pe elevi să înțeleagă importanța implicării la momentul derulării lor. Elevii ar trebui ajutați să conștientizeze faptul că, stagiile de practică reprezintă un element de bază al unei cariere alese de un tânăr și, în absența acestuia, începutul pe piața muncii va fi mai greu, presărat cu provocări sau dificultăți.

Elevii ar trebui ajutați să înțeleagă că un stagiu de practică îi pregătește atitudinal, aptitudinal și emoțional. Astfel, în timpul stagiului elevii au ocazia să se pregătească emoțional pentru muncă, să-și formeze o atitudine față de muncă, să-și îmbunătățească aptitudinile, iar teama legată de realizarea unei noi sarcini și de adaptarea la schimbările semnificative va fi mai redusă. De asemenea, stagiul de practica oferă și oportunitatea de explorare a competențelor dobândite în sala de clasă. Elevii constată care sunt punctele lor slabe și care sunt punctele lor tari, dobândind o imagine de sine mult mai precisă. Cunoscându-se mai bine, elevii au șansa de a stabili dacă meseria pe care au dobândit-o li se potrivește.
În concluzie, stagiile de practică reprezintă o bună modalitate de a observa, învăța, experimenta, interacționa cu o nouă colectivitate, în afara școlii și familiei, contribuind la adaptarea pentru viața de după școală.